Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Eben Mogleni 1999. aasta artiklis "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" väidab autor, et vaba tarkvara levik ja selle olemasolu viib tänu internetile autoriõiguste kadumiseni. 

Lähme ajas edasi 20 aastat ja on selge, et nende aastate jooksul on toimunud plahvatuslik vaba tarkvara areng ja levik, mis põhineb koostöö ja kogukonna põhimõtetel. Kogu vaba tarkvara levik on tõepoolest avaldanud olulist mõju autoriõigustele ja üleüldiselt intelektuaalomandile.

Tänapäeval toetuvad paljud ettevõtted ja eraisikud vabale tarkvarale oma äritegevuses ja projektides, sest väga tihti vabast tarkvarast piisab ja miks peaks maksma, kui saab ilma. Vaba tarkvara kasutamise eest saab tänulik olla ka teisiti - kõigele ei panda alati rahalist hinda juurde - eriti just vaba tarkvara puhul, silmas pidades avatud lähtekoodiga tarkvara, on abiks ka tagasiside andmine ja tarkvara edasiarendamisele kaasaaitamine. 

Teisest küljest näeme, et väga paljud ärisektorid kasutavad jätkuvalt autoriõigusi ja seda arusaadavatel põhjustel. Tihtipeale on autoriõigustega kaitstud kitsama eesmärgiga tarkvara, mis on spetsiifilisem kui vabatarkvara. Seetõttu ei saa tänapäeval väita, et vaba tarkvara levik hakkab täielikult kaotama autoriõigusi. Pigem võib öelda, et tekkinud on selgem piir nende vahel ja vaba tarkvara olemasolu suunab ja sunnib edasi arendama autoriõiguste kaitse all olevat tarkvara, sest toppama jäädes võtab vaba tarkvara lihtsalt järele. 

Kokkuvõtteks ongi oluline märkida, et autoriõigus ei ole veel kuhugi kadunud ja tõenäoliselt ei kao ka lähiajal. Vaatamata avatud lähtekoodi ja vaba tarkvara tõusule ja levikule jäävad autoriõigusseadused kehtima ja neid rakendatakse ka tulevikus.


Allikad

1. Eben Moglen, Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright, https://firstmonday.org/ojs/index.php/fm/article/view/684/594

Comments

Popular posts from this blog