E-ITSPEA 13: Teistmoodi IT


Sellel nädala arutelu teema on Teistmoodi IT - seda siis erivajadustega inimeste võtmes. Minul õnneks ei ole selle murega elus väga palju kokkupuuteid olnud. Siiski olen pealt näinud mõne inimese raskusi. 

Õnneks on infotehnoloogiaga toimetamine suhteliselt passivne ja füüsiliselt suhteliselt vähe nõudev. Olgu seda siis töö või ajaviite eesmärgil. Selle eelis on, et kui vaadata ajas tagasi, siis tänapäeval on erivajadustega inimestel palju suuremad võimalused enesetäiustamiseks, -väljendamiseks ja -teostuseks. 
Hoolimata sellest ei ole erivajadustega inimestel just lihtne IT alal tööd leida. Kindlasti on võimalused paremad kui mõnel muul alal, aga siiski kui vaadata asju tööandja silmade läbi on erivajadustega inimeste töölevõtmisega alati rohkem vaeva ja kulusid. Tööandja peab tegema suuri investeeringuid, mida tavaliselt tegema ei pea, et kohandada erivajaduste inimeste töökohta ja võimaldada vajalikud ligipääsud näiteks kontorisse. 

Et parandada erivajadustega inimeste võimalusi tuleks teha riigi tasandil tööd ja otsuseid, et toetada julgemalt tehnoloogilisi lahendusi. Erivajadustega inimestele tehnoloogilised lahendused peaksid kvalifitseeruma erivajadustega inimeste abivahendite hulka ja seda peaks toetama riik. Selle probleemiga peaks põhiliselt tegelema sotsiaalministeerium. Tõenäoliselt tuleks koostööd teha rahastuse tagamiseks majandusministeeriumiga, ning et vajalik jõuaks abivajajateni tuleks töösse kaasata Töötukassa. 
 

Comments

Popular posts from this blog