E-ITSPEA 15: Eetika ja IT

Kas mingi tehnoloogia saab olla iseenesest (a priori) eetiline või ebaeetiline? Sellele küsimusele vastamine on oluliselt keerulisem, kui esmapilgul tundub. Juba selleks, et üldse oleks võimalik oma arvamust avaldada ja teema üle arutleda, ilma kohe otseselt küsimusele vastates, peab lahti mõtestama tehnoloogia eetilisuse üldiselt. Teha seda enda tõekspidamiste ja arvamuste järgi pole just kõige keerulisem ülesanne. Huvitavaks läheb, kui proovida vaadata sama läbi teiste silmade. Proovin oma mõtteid järgnevalt veidi selgitada suuremas plaanis.

Alustuseks võtaks mingi teoreetilise tehnoloogia, mis on igal juhul kõigele ja kõigile kasulik. Pole mitte kedagi ega midagi, mis ei saaks kasu selle kasutamisest. Näidet sellele tuua on küll tõenäoliselt võimatu, aga igaljuhul selline tehnoloogia toetaks küsimusele jaatava vastuse andmist.

Teiseks mõtteks võtaks taaskord teoreetilise tehnoloogia, aga see oleks kõigele ja kõigile kahjulik. Näiteks mingi tehnoloogia, mis lõpetaks eksisteerimise üldiselt. Kõik lihtsalt häviks ja kui seda vaadelda läbi kasulikuse, siis on raske näha, kuidas see võiks olla eetiline. Ka see mõte toetaks küsimusele jaatava vastuse andmist.

Kolmandaks mõtteks võtaks midagi vahepealset, mis aga teebki asja keeruliseks. Suures plaanis näiteks loeme interneti kui sellist tehnoloogiaks. Internetis toimetamine saab kasutajale olla nii kasulik kui teinekord ka kahjulik. Aga ühe inimese kahju võib olla kellegi teise kasu. Kellegi teise kahju pealt kasu teenimist peetakse üldiselt ebaeetiliseks. Aga mõne grupi jaoks, kes on eetilisuse enda jaoks teisiti mõtestanud on see jällegi eetiline. Ehk siis eetika kui selline on väga suhteline mõiste ja sõltub suuresti taustsüsteemist, isiku tõekspidamistest, kasvatusest ja väga paljudest muudest asjadest. See mõte aga toetab küsimusele eitava vastuse andmist.

Ehk siis kokkuvõttes võib öelda, et minu arvates pole küsimusele isegi otsest vastust. Tahaksin kalduda rohkem sinna poole, kus mitte miski ei saa olla a priori eetiline või ebaeetiline. Samas kui minna väga ebareaalsetesse ekstreemustesse, peaks vastama küsimusele jaatavalt. Pigem prooviks küsimusele vastata skaalaliselt. Kui panna skaala ühte otsa “Jah, mingi tehnoloogia saab olla a priori eetiline või ebaeetiline ja teise otsa eitav vastus, siis minu arvates peitub vastus kuskil üpris lähedal, kuid mitte päris eitava poole otsas.

Comments

Popular posts from this blog