E-ITSPEA 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus


Selle nädala ülesandeks on kirjutada ühe positiivse ja ühe negatiivse kasutuskogemuse kohta internetist.
Hakates täitma seda ülesannet avastasin, et positiivset kasutuskogemust on leida päris lihtne. Negatiivsega on aga veidi keerulisem ja võttis omajagu aega. Sellegi poolest leidsin sobivad kohad ja valisin nendeks vastavalt siis veebilehe www.google.com ja www.reddit.com. Analüüsimaks neid lehti kasutan Jakob Nielseni kasutatavuse komponente ja seda 10-palli süsteemis, mida hindan enda kasutuskogemuse põhjal ja lisan osadele ka mõne omapoolse kommentaari.

WWW.GOOGLE.COM

õpitavus - 9/10 - Kui hinnata vaid esilehte annaks 10/10, aga kui minna tulemuste lehele arvan, et on põhjus vähendada hinnet veidi, sest esmakordsetel kasutajatel võib näiteks aega võtta, et aru saada, milline tulemus on puhtalt reklaam. 
tõhusus - 10/10 
meeldejäävus - 10/10
vead - 9/10 - Eksimine otsingumootoris üldiselt sõltub väga inimesest ja tema oskusest oma mõtet otsigusõnadesse formuleerida. Aga positiivse poole pealt leht ise pakub tihtipeale välja võimalikud parandused.  
rahulolu - 8/10 - Alati ei leia seda, mida soovid hoolimata sellest, et tead, mida otsid. 
kasulikkus - 9/10

Hinnangu põhjal on lihtne aru saada, miks on Google otsigumootor kõige levinud ja kasutatuim maailmas. 

WWW.REDDIT.COM

Siinokohal toon välja, et oma valikut tehes mõtlesin automaatselt Redditi vanale UI'le. Kuna seal navigeerimine tundus mulle alati keeruline ja ebamugav siis ei olegi kunagi väga aktiivseks kasutajaks seal hakanud. 

õpitavus - 6/10 - Võrreldes vana UIga on uus veidi mugavam kasutada, kuid siiski on minu silmis väga laiali valguva lehega. Leides Redditi postitusi oma Google otsingutele tihtipeale ei saa aru, kus üks topic lõppeb ja teine algab. 
tõhusus - 8/10  
meeldejäävus - 8/10
vead - 7/10   
rahulolu - 7/10 
kasulikkus - 8/10

Võrreldes Google hinnangutega on näha silmnähtavat langust, kuid samas tegelikult pole ka need hinnangud väga halvad ja on tugevasti üle keskmise. Aga eks kuskil peab olema ka põhjus, miks Reddit on tegelikult siiski populaarne koht. Kahjuks minu esmane kasutuskogemus polnud parim ja seetõttu ei jäänud seda kasutama.

Analüüsides tagantjärele, et miks valisin just need lehed ja miks tegelikult minu kehvem kasutajakogemus ei saanud isegi väga halbu hindeid, jõudsin tegelikult lihtsale järeldusele - tänapäeva internetiruumis võitlus kasutajate järele on läinud väga intensiivseks ja kui kasutajakogemus mõnel lehel pole kohe suurepärane, siis ka selle kasutatavus kukub ja inimesed ei pruugi jääda nendele lehtedele püsima. Aga pean tunnistama, et olen ise ka väga mugav inimene, niiet see ei pruugi paljudele rakenduda.

Comments

Popular posts from this blog