Tarzan suurlinnas: võrgusuhtluse eripäradest


Virginia Shea raamat "Netiquette" avaldati esmakordselt 1994. aastal ning sellest sai kiiresti kohustulik juhend internetis käitumise kohta. Pea kolmekümne aasta jooksul on aga nii internet kui ka inimkond edasi liikunud ja seetõttu ka meie arusaam online-käitumisest muutunud.

Reegel 4: Austa teiste inimeste aega ja interneti kiirust ning mahtu

Üks netiketi põhireegleid on austada teiste inimeste aega ja interneti kiirust ning mahtu. Aja poolest on see reegel ehk isegi veel päevakohasem kui väljalaske aastatel, kuid siinkohal fokuseeriks reegli teisele poolele ehk interneti mahule ja kiirusele. Interneti algusaastatel, kui ühendused toimusid valdavalt Dial-up kaudu, oli see vägagi oluline reegel. Aeglased internetiühendused tähendasid, et suurte failide või piltide laadimine võttis tihtipeale kaua aega ja see võis olla kasutajate jaoks tüütu, eriti kui kõik see ootamine oli asjata. Seetõttu tuli rõhku panna sellele, mida üles laadida, et mitte raisata teiste osapoolte aega. Tänapäeval aga kõrgete kiiruste ja piiramatude mahtudega, on see osa reeglist minu silmis kaotanud suuresti oma tähtsuse.

Reegel 3: Tea, kus sa oled küberruumis

Teine oluline netiketi reegel on teada, kus sa küberruumis asud. See reegel on tänapäeval minu silmis isegi olulisem, kui siis, kui see esmakordselt avaldati. Tollal oli internet suhteliselt uus kontseptsioon ja see, mis sa internetis tegid või kui täpselt käitusid erinevates kohtades, arvatavasti ei mõjutanud elu väljaspool interneti just suurel määral. Tänapäeval on aga asjad teisiti. Meil on suur valik erinevaid online platvorme ja sotsiaalmeedia võrgustikke - igal platvormil on oma reeglid ja käitumisnormid ning oluline on teada, kus sa asud ja milline käitumine on seal vastuvõetav.

Lihtsa näitena peaks käituma LinkedIn-is teisiti kui Twitter-is. LinkedIn-is kasutatakse professionaalset tooni ja seal igasuguste suvalistel hetkedel pähe tulevate mõtete avaldamine võib väga tõsiseslt mõjutada karjäärivõimalusi ja tööpakkumisi ning seetõttu sinu elu tugevasti mõjutada. Twitteris aga selline käitumine tõenäoliselt nii suurt mõju ei avaldaks.

Kokkuvõttes võib öelda, et Virginia Shea raamat "Netiquette" pani interneti käitumisnormidele väga tugeva alustala. Kui mõned reeglid on aja jooksul osaliselt oma tähtsust kaotanud siis teised jällegi oluliselt tähtsamaks muutunud. Nii kipub olema, et ajas asjad muutuvad – ka see, mida peame praegu tähtsaks, võib tulevatel kümnenditel oluliselt muutuda.


Allikad

1. V. Shea, Netiquette, http://albion.com/netiquette/


Comments

Popular posts from this blog