Arvutid ja paragrahvid Iː tants intellektuaalomandi ümber

Kui rääkida intellektuaalomandi kaitsest, siis mulle kui lihtinimesele tundub, et kaubamärgid on nendest kõige tõhusam. Seda siis vähemalt nendes riikides, kus seda austatakse. Kaubamärk on praktiliselt brändi identiteet ja miks mitte ka maine - kaubamärke kasutatakse ühe ettevõtte toodete ja teenuste eristamiseks teisest.

Üks kaubamärkide peamisi eeliseid on see, et need aitavad vältida võltsitud kaupu ja odavaid koopiaid. Näiteks Euroopas on harva näha müügil võltskaupu (kui välja jätta muidugi tänaval tekkide peal mitte just kõige seaduslikumad müügivõtted) või tooteid, mille nimed on väga sarnased populaarsete kaubamärkidega. See muidugi kahjuks ei ole nii igalpool. Näitena võime võtta Hiina, kus võltsitud kaubad on laialt levinud ja kaubamärkide kaitse praktiliselt puudub. Aga tuues välja nii ekstreemse näite siis selle põhjal võib teha järelduse, et tegelikult kaubamärgi kaitse meie regioonis täitsa töötab.

Patentidega aga paistavad asjad veidi teisiti. Ma ei pea ennast eksperdiks antud teemal, aga suhteliselt piiratud teadmiste juures isegi tundub, et patentide näol intelektuaalomandi kaitse vajab tõsist ülevaatamist ja muutust. Patendi kui sellise mõte peaks olema kaitsta innovaatilisi, uusi ja erakordseid leiutisi. Kahjuks on aga nii, et hoolimata sellest, et patentimine on üpris keeruline protsess on patente ka kõige jaburamatele ja iseenesest mõistetavatele asjadele. Seda võimalust on kurjasti ära kasutamas nii mõnedki isikud. Nende jaoks on isegi välja mõeldud termin „Patent troll“. Tõlgituna Patendi Trollid koguvadki omale kokku võimalikult suure hulga patente, milles paljud on väga absurdsed ja seda lihtsa eesmärgiga, et kaevata kohtusse teisi, kes teevad mingit tegevust või teevad mingit asja, mis on tegelikult üpris laialtlevinud ja seeläbi siis proovivad rikastuda. Trollide tegevus aga ei mõjuta ainult konkreetseid ohvreid. Nende olemasolu juba üldiselt pärsib erinevate valdkondade arengut, sest lihtsam on tegemata jätta, kui hakata läbi tegema pikki kohtuprotsesse teadmata lõpptulemust.

Kokkuvõtteks võib öelda, et nii patendi kui kaubamärgi kaitse on tänapäeva infoühiskonnas olulisel kohal, kuid praegu tundub, et kaubamärgi kaitse on oluliselt paremini toimiv hoolimata mitmetest umbmäärastest ja tõlgendusele avatud reeglitest. Muidugi peab meeles pidama, et antud postitus puudutab vaid väga kitsast osa antud teemast ja toon siinkohal välja vaid minu silmis suure kitsaskoha just patenti osas. Kindlasti ei saa aga öelda, et patendi kaitse ei kõlba kuhugi - on ka väga palju patente, mis on seal õige eesmärgiga.

Allikad

1. Patent troll, https://en.wikipedia.org/wiki/Patent_troll

2. World Intellectual Property Organization, https://en.wikipedia.org/wiki/World_Intellectual_Property_Organization



 

 


Comments

Popular posts from this blog