Lühianalüüs haridustasemetest IT turul


Mõeldes sellele, keda IT-sektoris eelistada, pidades silmas kõrgharidust, rakenduskõrgharidust või mõne sertifikaadi olemasolu sõltub suuresti konkreetse postitsiooni nõuetest. 

Kõrgharidus (Selles peatükis veidi kitsamalt pidades silmas Bakalauruse diplomit) kui selline viitab tegelikult veidi teistele omadustele, kui konkreetsetele erialastele teadmistele. Võib eeldada, et inimesel, kellel on ülikoolidiplom IT alal on laiaulatuslikum arusaam infotehnoloogia kontseptsioonidest. Mis tegelikult isegi võib-olla tähtsam, näitab ülikooli diplomi olemasolu pigem kriitilise mõtlemise, probleemide lahendamise ja asjadesse süvenemise oskust ning pühenduvust ette võetud tegevustesse.

Mõne konkreetsema sertifikaadi või pädevuse olemasolu tõestab või siis näitab aga veidi kitsamalt kandidaadi teadmisi ja oskusi - olgu see siis mõne programeerimiskeele, programmi või tegevuse tundmist. Ütleks, et sertifikaadi olemasolu võrreldes eelmainitud kõrghariduse olemasoluga ei anna nii palju infot inimese teiste oskuste üle. Mis ei pruugi muidugi tähendada sugugi, et neid oskusi või isikuomadusi ei ole. Kui aga on need siiski vajalikud näiteks kandideeritavale positsioonile, tuleb nende olemasolus või puudumises veenduda mõnel teisel viisil nagu näiteks intervju käigus.

Rakenduskõrgharidus on aga minu silmis midagi vahepealset. Selle olmasolu annab märku, et inimene võiks omada samu isikuomadusi, mis on vajalikud tavalise kõrghariduse omandamiseks, aga sellele lisaks teadmiste ja oskuste pagas suurem. Tavaliselt on rakenduskõrgharidus rohkem „Hands-on“ ja on spetsialiseerunud eriala veidi kitsamale osale või rohkem praktilistele tegevustele ja konkreetsemate oskuste omandamisele.

Lõpuks peaks otsus selle kohta, kas eelistada mõnele positsioonile kõrgkoolidiplomiga, rakenduslikukõrgharidusega või mõne konkreetsema sertifikaadi või päduvsega inimest, põhinema aga konkreetsetel töö nõuetel. Olenemata aga haridusastmest on tihtipeale sama suur või isegi suurem suurem roll kandidaadi sotsiaalsetel ja erialastel oskustel, kogemustel ning üldisel haritusel.


Comments

Popular posts from this blog